2009. december 20., vasárnap

Avatar - Moziélmény


2154-ben járunk. Főhősünk Jake Sully, a tolószékbe kényszerült volt tengerészgyalogos, aki esélyt kap arra, hogy ismét két lábra álljon – egy bizonyos módon legalábbis. A férfi a Pandora bolygóra utazik, ahol az emberszabású, tőlünk mégis különböző Na’vik élnek, ezek a 3 méter magas, kék színű, farokkal rendelkező lények. Ami miatt élőhelyük érdekes az emberek számára, az egy ritka ásványkincs, mely kulcsfontosságú a Föld energiakrízisének megoldása szempontjából. Jake tehát részese lesz az ún. Avatar-programnak, melynek során elméje összeköttetésbe kerül egy távirányítással működő, emberi DNS-ből és a bennszülöttekből kifejlesztett avatarral. Feladata, hogy új testével beépüljön a Na’vik közé – ám a dolgok nem a terv szerint alakulnak…

James Cameron, a mozi forradalmasítását tűzte ki célul: új filmje digitális 3D technikával egy virtuális stúdióban készülő, hatalmas ambíciójú, szemkápráztató alkotás, az év legjobban várt, különleges moziélménye!

Igen, megcsinálta! James Cameron-nak sikerült, minden tekintetben egy káprázatos alkotást készíteni. Sose voltam nagy JC rajongó, Titanic nem az én műfajom, Terminátorok nem tudtak annyira lázba hozni. Viszont ezzel a filmjével most nálam tarolt!
Kezdeném talán a legszembetűnőbb dologgal, a látvánnyal. Szerintem azt most leszögezhetjük, hogy ilyen szépet még vásznon nem láttunk. James Cameron megteremtette Pandorát, majd életre keltette. Itt jegyezném meg hogy a filmet már 1994-ben megálmodta, csak nem volt még meg akkoriban a technika amivel meg lehetett volna valósítani. A világ amit csinált tényleg él az utolsó fűszálig, ráadásul az olyan gyönyörűen néz ki, hogy az ember egész nap csodálná. A színek kápráztatják szemünket.
Különösen tetszett, ahogy az akciójelenetek meg voltak rendezve. Többször be is volt lassítva, jól szemügyre lehetett venni minden apró részletet. Nincs rángatózó kamera hatás. Maga az akciók pedig izgalmasak. Az utolsó harc pedig igazi adrenalin bomba.

A másik számomra nagy "csoda" a Na'vik megalkotása. Eszméletlen mimika, mozgás, egy cseppet sem érezni rajta hogy ez CGI. Az animációkon semmi darabosságot nem érezni. Tökéletes munka.
A sztoriból elég sok minden kiderült az előzetesekből. Az emberek jönnek, letelepednek Pandorán egy értékes kő miatt, ami éppen a Na'vik lakóhelye alatt található. Jake Sully kap egy Avatar-t, hogy épüljön be. Majd diplomáciai úton egyezzen meg a Na'vik-kal, hogy menjenek el onnan. Közben beleszeret Neyitri-be. Majd persze az emberek megtámadják az őshonos lakókat... (Ennyi elég a többi már spoiler lenne)

Nagy csodára nem is kell számítani a történet kapcsán, viszont jó tempóban halad előre, változatos. Minden klappol, semmin nem érezni, hogy ez a jelenet el lenne nyújtva, vagy nem kellett volna. Nincs olyan pillanat hogy ne lenne mire figyelni. Egy igazán meseszép sztori, ahol áldozatokat is kell hozni a végső győzelemért. A történet egészen EPIC-ussá alakul a végére.
Nekem nagyon tetszett a film az utolsó percig. Hosszát tekintve se lehet panasz, a játékidő 162 perc. Külön élmény volt 3D-ben nézni. Aki teheti menjen el rá és nézze meg. Megéri!

Műfaj: Akció, Kaland, Sci-fi, Thriller
Rendező: James Cameron
Szereplők:
Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi, Joel Moore

Értékelésem: 10/10
IMDb

Nincsenek megjegyzések: